3 летни салати, с които да впечатлиш гостите си

Лятото настъпи, а заедно с него и по-големият ни апетит към любимите свежи салати. Но колкото и да не ти се вярва да направиш хубава салата си е майсторлък. Разбира се, най-важната част са пресните плодове и зеленчуци. На второ място е това как комбинираш съставките и какъв дресинг избираш. Е, ние сме ти подготвили 3 доказани комбинации от вкусове, които впечатляват всеки, който ги опита. Перфектни са както за гарнитура, така и самостоятелно за неустоим лек обяд. Да започваме!

Ягоди и козе сирене

salata-qgodi-koze-sirene-kozarev

Няма как да пропуснем една от най-любимите ни комбинации, а именно ягодите и козето сирене, които галят нежно вкусовите ни рецептори. За да постигнеш този неустоим вкус, е важно да добавиш и неутралните, но балансиращи бейби спанак и рукола, с които салатата става още по-свежа и примамлива. Избери ядки като бадеми, орехи, кашу и лешници, които допълват чинията със земни вкусове. А дресингът… е, той кара хората да молят за допълнително! Горчица, винен оцет, зехтин и една тайна съставка, която ще видиш по-долу, ще те накарат да се влюбиш в тази салатка!

А ето я и рецептата:
1 ч.ч. спанак
1 ч.ч. рукола
2 ч.ч. пресни ягоди
½ ч.ч. козе сирене “Козарев”
¼ ч.ч. микс печени ядки

Дресинг:
1/4 ч.ч. оцет от шампанско
1 среден портокал, изцеден
1 ч.л. мед
1 чаена лъжичка дижонска горчица
1/2 чаша екстра върджин зехтин
сол и черен пипер на вкус

Всичко, което трябва да направиш, е да смесиш съставките за салатата в една купа. След това забъркай дресинга в бурканче и го добави.
 

Нектарини и лабне

nektarini-labne-kozarev

Съвсем скоро ще дойде сезонът и на любимите ни нектарини, които, също като ягодите, допълвет перфектно млечния вкус на кози продуктите. За да отключиш вкусовете им, ти препоръчваме да ги гриловаш и да сервираш салатата, докато са още топли. В комбинация със свежия вкус на краставици и пъпеш ти гантираме, че ще сервираш въплъщение на лятото в чиния на своите гости. Виж как да направиш тази неустоима салатка още сега!

Необходими продукти:
5 бр. нектарините
1 бр. краставица
¼. пъпеш
½ авокадо
½ глава червен лук
½ бурканче лабне “Козарев”
Розмарин и мента за декорация

Дресинг:
3 ч.л. мед
½ ч.ч. зехтин
Сокът на 1 лимон
1 ч.л. сос от нар
Сол на вкус

Започни с приготвянето на дресинга като смесиш всички съставки в бурканче и разбъркаш добре. Нареди салатата в голяма плоска чиния, като започнеш от нарязаната на шайби краставица и авокадото на полумесеци. След това гриловай нектарините на грил тиган, като ги разрежеш на половина. Около добавените готови нектарини в чинията прибави нарязания пъпеш, червения лук и лабне. Където прецениш, декорирай с розмарин и мента. Добави отгоре дресинга и voilà – имаш неустоима лятна салата! 

Нахут и кози кашкавал

Тази салата е страшно простичка и е чудесна за приготвен отрано обяд или гарнитура за вечеря с приятели у дома! Нужните съставки са малко, а резултатът винаги е впечатляващ. Няма какво повече да отлагаме, виж рецептата в следващите редове още сега!

Необходими продукти:
1 бурканче готов нахут
2 ч.ч. кейл 
1 ч.ч. кози кашкавал
Сол, черен пипер, червен пипер на вкус

За дресинга:
1 с.л. козе кисело мляко
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. майонеза
4 с.л. зехтин 
1 ч.л. босилек
1 ч.л. дижонска горчица
Сол и пипер на вкус

Изцеди нахута и го смеси с подправките в купа. Изпечи го в предварително загрята фурна за около 30 минути, като го разбъркваш на всеки 10 минути. През това време, в голяма купа, добави накъсани парчета кейл. Приготви дресинга като смесиш всички съставки в бурканче и разбъркаш добре. Когато е готов,  добави нахута в чиния върху овкусения кейл и поръси с настърган кози кашкавал. Наслади се на всяка хапка!

Това са трите салати, които да си приготвиш това лято! За още интересни съвети и предложения как да комбинираш любимите си кози продукти – следи профилите ни във Facebook и в Instagram