Вино и сирене – как да ги съчетаваме правилно? Ето 3 основни правила, с които ще станете истински гурме специалист

Вино и сирене – как да ги съчетаваме правилно? Ако и вие сте си задавали някога този въпрос, тази статия е имено за вас.
Противно на общото мнение, че съчетаването на вино и храна е сложно и присъщо само на сомелиери или майстори готвачи, ние решихме да ви вдъхновим, да започнете да експериментирате у дома. Ще ви дадем 3 основни правила, с които ще станете истински гурме специалист.

Как да постигнем баланс на вкусовете, когато комбинираме вино и сирене?

За да усетите истинските вкусове на виното и сиренето, трябва да постигнете баланс на вкусовете.

Качествените продукти имат много силно изразен характер, за да ги съчетаете правилно, следвайте следното просто правило – подчертавайте силните страни и на продуктите, без те да си пречат.

Правило 1: Съчетавайте виното и сренето по възраст

За разлика от човешката любов, която не познава граници по възраст, пол, раса и т.н., съчетаването на вино и сирене следва доста по-традиционни правила. Правилото за съчетаване по възраст (отлежаване, зреене, ферментиране) на продуктите е едно от най-важните.

Младо вино и свежо сирене – изненадващо освежаваща комбинация

Съчетаването на свежите сирена, с по-млади вина има своята логика. Вината, които не са претърпели процес по остаряване се характеризират с по-плодови нюанси на вкус и аромат. При сирената е същото – мекото и свежо сирене има едва доловим аромат, без дълъг и натрапчив послевкус. Съчетаването на двата продукта ще им позволи да разгърнат целия си ароматен профил.

Също така свежите сирена са по-мазни, тъй като ферментацията при тях е по-кратка. Киселинността, характерна за плодовите вина, прави вкуса на свежото сирене по-бансирано и не толкова тежко. За свежите сирена, препоръчваме използването сортове вино като Совиньон Блан и Шардоне. Правилото – свежо сирене + свежо вино + друга лека храна е най-подходящо за пролетно-летния сезон. Можете да съчетаете виното и сиренето с лека вечеря, с риба и морски дарове.

Отлежало вино и зряло сирене – истинско гурме преживяване за ценители

mlado-vino

Ако сте любител на по-дълбоките и многопластови вкусове и аромати, характерни за червените вина, с дълъг процес на стареене, ето как да ги съчетаете със сирене.

Процесът на отлежаване на виното е един от най-важните. По време на стареенето, виното придобива много по-заоблени и завършени аромати, които освен с дълбочина, впечатляват и със своята комплексност. Процесът на стареене не е задължителен, но отличава специалното вино от обикновеното.

Интересно е, че този процес много прилича на процесите на зреене на сиренето. В зрелите сирена ароматите и вскусовете са много по-интензивни.
Зреенето променя не само вкусовия, но и микробиологичния профил на сиренето, правейки го подходящ за хора с непоносимости към лактозата. В ароматите на сиренето се доляват нотки на кафяво масло, есенни треви и печени ядки. Нашият зрял кашкавал 2+ години е идеалният спътник на хубаво и отлежало вино. В този случай не препоръчваме съчетаването на продуктите с друга храна.

Правило 2: Декантирайте не само виното, но и сиренето

вино-и-сирене-декантиране

Виното и нашето козе сирене имат една немного популярна обща черта. И двата продукта се нуждаят от няколко минути на стайна температура, за да разкрият своите букети от вкусове и аромати.

За разлика от виното, където декантирането е цяла наука, „декантирането“ при нашето козе сирене става изключително просто и лесно. След като нарежете сиренето на желаните от вас парченца, просто го оставете да „подиша“ 5-10 минути на стайна температура.
След това се насладете на истинска му палитра от вкусове и аромати. 

Правило 3: Съчетавайте виното и сиренето географски

Третото правило, което ви съветваме да спазвате, когато съчетавате вино и сирене, е да използвате техните географски характеристики.

Доста изследователи смятат, че храната, която е местна, носи същите тероарни особености, както и виното, което е произведено в този регион.
Това има своето логично обяснение – климата и външните фактори, които обуславят дали едно място е подходящо за винопроизводство, влияят със същата сила за производството на мляко. Двата процеса – по производство на вино и производство на сирене са много свързани.

Например – на място с много валежи, не е подходящо гледането на лозя, тъй като гроздето няма да може да узрее достатъчно. Такова място ще бъде много неподходящо и за отглеждане на животни, тъй като те се нуждаят от силаж (изсушени треви) за зимата.
Подобни паралели могат да се направят в почти всички важни стъпки про производство на двата продукта.

Комбинирането на вино и сирене е едно от най-древните гурме съчетания, познати на човечеството. Това, което прави тази комбинация неустоима е духът, който те продуктите носят в себе си. За производството на качествено сирене и вино са необходими години неуморна работа, непрестанно усъвършенстване на процесите, уважение към природата и най-вече търпение.