Вино и сирене – как да ги съчетаваме правилно? Ако и вие сте си задавали някога този въпрос, тази статия е имено за вас.
Противно на общото мнение, че съчетаването на вино и храна е сложно и присъщо само на сомелиери или майстори готвачи, ние решихме да ви вдъхновим, да започнете да експериментирате у дома. Ще ви дадем 3 основни правила, с които ще станете истински гурме специалист.
How to achieve a balance of flavours when combining wine and cheese?
To experience the true flavours of wine and cheese, you need to achieve a balance of flavours.
Quality products have a very pronounced character, to combine them correctly, follow this simple rule - emphasize the strengths of both products, without them interfering with each other.
Rule 1: Match the wine and date by age
Unlike human love, which knows no boundaries of age, gender, race, etc., wine and cheese pairing follows much more traditional rules. The rule of matching by age (ageing, ripening, fermentation) of the products is one of the most important.
Young wine and fresh cheese - a surprisingly refreshing combination
Pairing fresh cheeses with younger wines makes sense. Wines that have not undergone an ageing process are characterised by more fruity nuances of flavour and aroma. In the case of cheese, it is the same - soft and fresh cheese has a subtle aroma, without a long and intrusive aftertaste. Combining the two products will allow them to develop their full flavour profile. Fresh cheeses are also fattier, as their fermentation is shorter. The acidity characteristic of fruit wines makes the flavour of fresh cheese more punchy and less heavy. For fresh cheeses, we recommend using wine varieties such as Sauvignon Blanc and Chardonnay. The rule - fresh cheese + fresh wine + other light food is best for the spring-summer season. You can pair wine and cheese with a light dinner, with fish and seafood.
Aged wine and mature cheese - a true gourmet experience for connoisseurs
If you're a fan of the deeper and more layered flavours and aromas characteristic of long-aged red wines, here's how to pair them with cheese.
Процесът на отлежаване на виното е един от най-важните. По време на стареенето, виното придобива много по-заоблени и завършени аромати, които освен с дълбочина, впечатляват и със своята комплексност. Процесът на стареене не е задължителен, но отличава специалното вино от обикновеното.
Интересно е, че този процес много прилича на процесите на зреене на сиренето. В зрелите сирена ароматите и вскусовете са много по-интензивни.
Зреенето променя не само вкусовия, но и микробиологичния профил на сиренето, правейки го подходящ за хора с непоносимости към лактозата. В ароматите на сиренето се доляват нотки на кафяво масло, есенни треви и печени ядки. Нашият зрял кашкавал 2+ години е идеалният спътник на хубаво и отлежало вино. В този случай не препоръчваме съчетаването на продуктите с друга храна.
Правило 2: Декантирайте не само виното, но и сиренето
Виното и нашето козе сирене имат една немного популярна обща черта. И двата продукта се нуждаят от няколко минути на стайна температура, за да разкрият своите букети от вкусове и аромати.
За разлика от виното, където декантирането е цяла наука, „декантирането“ при нашето козе сирене става изключително просто и лесно. След като нарежете сиренето на желаните от вас парченца, просто го оставете да „подиша“ 5-10 минути на стайна температура.
След това се насладете на истинска му палитра от вкусове и аромати.
Правило 3: Съчетавайте виното и сиренето географски
Третото правило, което ви съветваме да спазвате, когато съчетавате вино и сирене, е да използвате техните географски характеристики.
Доста изследователи смятат, че храната, която е местна, носи същите тероарни особености, както и виното, което е произведено в този регион.
Това има своето логично обяснение – климата и външните фактори, които обуславят дали едно място е подходящо за винопроизводство, влияят със същата сила за производството на мляко. Двата процеса – по производство на вино и производство на сирене са много свързани.
Например – на място с много валежи, не е подходящо гледането на лозя, тъй като гроздето няма да може да узрее достатъчно. Такова място ще бъде много неподходящо и за отглеждане на животни, тъй като те се нуждаят от силаж (изсушени треви) за зимата.
Подобни паралели могат да се направят в почти всички важни стъпки про производство на двата продукта.
Комбинирането на вино и сирене е едно от най-древните гурме съчетания, познати на човечеството. Това, което прави тази комбинация неустоима е духът, който те продуктите носят в себе си. За производството на качествено сирене и вино са необходими години неуморна работа, непрестанно усъвършенстване на процесите, уважение към природата и най-вече търпение.