3 Мита за лактозата, непоносимостта към нея и консумацията на млечни продукти

Напоследък темата за лактозата става все по-популярна. Много хора с непоносимост към лактозата избяват консумацията на всякакъв вид млечни продукти. Ние сме на мнение, че това е грешна практика. Ето защо решихме да разбием 3 митаза лактозата, непоносимостта към нея и консумацията на млечни продукти. С тази статия целим повече наши потребители да разберат колко е полезна ежедневната консумация на чисти, натурални продукти от козе мляко.

Приемът на млечни продукти помага на организма да си набави нужните калций и витамин D. Техният дефицит може да доведе до състояние на отслабени и чупливи кости, наречено остеопороза.
Именно заради това е много важно ясно да разграничим митовете от истините за лактозната непоносимост и млечните продукти. 

 Какво е лактозата?

Лактозата е сухото вещество в млякото. Обикновено то представлява от 2 до 8% от неговото съдържание. Това е причината другото име на лактозата да е млечна захар. 
В човешкия организъм лактозата се разгражда до монозахаридите глюкоза и галактоза от ензима лактаза, отделян от чревната лигавица. С нарастването на възрастта отделянето на този ензим постепенно намалява, което е повод за появата на лактазен дефицит и лактозна нетърпимост. 

Ето кои са най-често срещаните митове, когато говорим за лактозна нетърпимост:


 Мит 1: Хората, които страдат от непоносимост към лактозата, трябва да се откажат от млечните продукти завинаги

Ако сте диагностицирани с непоносимост към лактозата това не означава непременно да спрете да консумирате всякакви млечни продукти. При всеки лактозната непоносимост се проявява по различен начин и в различна степен. Количеството лактоза, която може  да усвои организмът, варира от човек до човек. 

Друг фактор, който оказва влияние е, че някои млечни продукти съдържат по-малко лактоза в сравнение с други. Обикновено меките сирена имат по-високо съдържание на лактоза, затова е добре да ги замените с по-твърди или зрели сирена. При вторите – ензимите, използвани в процеса им на производство, с времето разграждат лактозата все повече и повече.

митове-лактоза-непоносимост

Мит2: Проявените симптоми на непоносимостта към лактозата са еднакви при всеки

Според експерти около 68% от населението в световен мащаб страда от лактозна малабсорбция (лактазен дефицит).1 Този процент варира в различните географски райони, като в Европа той е значително по-нисък. Не всички хора с лактозна малабсорбция имат непоносимост към лактозата. 

Най-често срещаните симптоми на лактозната нетърпимост са подут стомах, спазми, гадене, изпускане на газ и диария. Тяхната поява зависи от различни фактори – физиологични и психологически, т.е. при всеки човек е различно. Също така, не винаги проявата на някой от тях непременно означава, че страдате от непоносимост към лактозата.
 

Мит3: Децата не страдат от непоносимост към лактозата

Децата също могат да страдат от лактозна непоносимост. Освен фамилната обремененост, често срещан фактор, който повишава риска от поява на лактозна непоносимост, е преждевременното раждане. Обикновено симптомите започват да се наблюдават при деца навършили 5-годишна възраст.  Тук е нужно да разграничим непоносимостта към лактозата и хранителната алергия към млечни продукти. Въпреки че имат сходни симптоми, те са напълно различни състояния. Първото е проблем с храносмилателната система, докато алергията към мляко е проблем на имунната система и може да се появи още през първата година на детето. При съмнения ви съветваме да се свържете с лекар.

лактозна-непоносимост-деца

Един допълнителен съвет от нас: 

Консумирайте българско кисело мляко, което е богато на пробиотици. Бактерията в него се храни със захари, т.е. изяжда лактозата. Също така е препоръчително, ако страдате от нетърпимост към млечната захар, да избягвате обезмасленото кисело мляко. То съдържа почти два пъти повече лактоза в сравнение с пълномаслено. Ето защо пълномасленото кисело козе мляко Козарев е перфектният избор.

Добрата новина е, че не е нужно да изключите млечните продукти от своето меню. Не се вслушвайте в остарелите митове, които виреят в пространството. Започнете да експериментирате, добавяйки малки количества лактоза към диетата ви и вижте какво влияние ще окаже това върху вашия организъм. Веднъж разбрали, какъв е прагът на лактозна нетърпимост на тялото ви, ще можете лесно да контролирате нейните симптоми.