Зрял кози кашкавал – 3 итересни факти, за които не подозирате

От технологична гледна точка кашкавалът е най-сложният вид млечен продукт, произвеждан у нас. Направата на качествен зрял кози кашкавал е още по-сложна задача, истинско занаятчийско предизвикателство. Във всяка опаковка зрял кози кашкавал сме съчетали много труд, качествена суровина и страст в приготвянето му. Решихме да споделим с вас три интересни факта за нашия зрял кози кашкавал „Козарев“, за които не подозирате. 

zrql-kozi-kashkaval-kozarev

1. Над десет литра мляко в един килограм зрял кози кашкавал

Знаете ли, че за да направим един килограм от нашия зрял кози кашкавал, използваме над десет литра пълномаслено козе мляко собствено производство, с контролирано качество и нищо друго. Това причината нашият зрял кози кашкавал да има толкова наситен млечен вкус. 

Да, в практиката има десетки заместители на свежото козе мляко, които да свалят себестойността на продукта. Ние обаче сме на мнение, че е обидно в нашите продукти да слагаме подобни вещества, защото здравето на нашите потребители е най-ценното за нас.
Бъдете убедени, че в нашия зрял кози кашквал има само мляко, закваски, калций, сол и нищо друго.

Толкова много мляко в 1 килограм продукт не вдига ли много цената му?

Няма как да използваме само фермерско козе мляко, в зрелия ни кози кашкавал (а и във всички наши продукти, разбира се) и това да не се отрази на цената. Нашият зрял кози кашкавал е с малко по-висока от средна цена на пазара, но се опитваме цената му да не прекрачва разумната граница. Една от техниките, с които редуцираме цената на рафта е чрез грамажа му. Всяка опаковка от зрелият ни кашкавал тежи точно 200г., така можете да се насладите на дълбок гурме вкус на разумна цена.

Хубавият зрял кози кашкавал става на конци

Една от технологичните особености на кашкавала, която го отличава от всички други сирена, познати у нас е неговата запарка. При производството си зрелият кози кашкавал се поставя в горещ солен разтвор.

Това разтапя сиренината и след това продуктът се меси по подобие на хляб. Тази стъпка е задължителна при всички, които приготвят кашкавала си само от мляко и задължително след това го поставят да зрее. Ето защо хубавият зрял кози кашкавал става на конци, когато го разрежете. 

 Приготвянето на натурален, добре узрял, с естествено жълт цвят и вкусен кози кашкавал е доста трудоемка работа. Всички процеси при приготвянето отнемат  много време усилен труд. Ние от „Козарев“ обаче сме на мнението, че всяко усилие си заслужава, в момента, в който вкусим от нашия зрял кози кашкавал. Защото, за да запазиш и усъвършенстваш производството на един от най-известните български деликатеси е както голяма отговорност, така и неизчерпаемо удоволствие и повод за гордост. 

zrql-kashkaval-kozi-kozarev

Зрелият кози кашкавал трябва да зрее минимум 60 дни

За разлика от бялото саламурено сирене, което зрее в саламура, зрелият кози кашкавал „Козарев“ зрее на сухо. Питите готов кашкавал се поставят в специални помещения, с контролирана влажност и циркулация на въздуха. Така излишната влага в кашкавала се изпарява.

Зреенето на кашкавала е много важен процес. Освен придаване на специфичен аромат и вкус, зреенето променя и био-химичните свойства на продукта. Зрелият кози кашкавал се характеризира с понижено количество на лактоза, което го прави  подходящ за консумация дори от хора с непоносимост към лактозата.

За съжаление през годините сме наблюдавали много нелоялни практики в производството на кашкавал (кози, овчи, крави). Смеем да твърдим, че зреенето е един от най-често неглижираните процеси. Бъдете сигурни, че нашият зрял кози кашкавал е зрял минимум 60 дни с това не правим компромис, дори с ден. Да, процесът на зреене на кашкавала е трудоемък, изисква много усилия, помещения за зреене, електроенергия и други производствени разходи.

Ние от „Козарев“ обаче сме на мнение, че специфичните стандарти в производството на млечни продукти трябва да се спазват с маниакална точност, защото именно те правят разликата между специалните гурме продукти и посредствените и обикновени такива.